Jestem całkowicie pozbawiona ambicji

72843525_134654201255234_5361076671057231872_n

Szczerość jest cechą odważnych i przywilejem nielicznych. Tyle cytatu.  To chyba o Tobie. Przynajmniej w programie Masterchef byłaś cudnie oczyszczająco szczera. Chyba nie wszyscy są gotowi na taki styl bycia. Oberwało Ci się po programie?

MAGDA WAŚ: Obrywać zaczęłam jeszcze w trakcie programu – właściwie od pierwszych odcinków. Najpierw za bycie grubą, głupią krową. Potem doszły obserwacje psychologiczne i analiza mojej osobowości: znęcam się nad pracownikami, jestem zarozumiała, wyżej sram niż dupę mam – kreatywność level immortal.

Byłaś na to przygotowana?

To, co przeczytałam na swój temat to zaledwie ułamek tego, czego się spodziewałam. Czy byłam przygotowana? Pracuję w męskim świecie – niejedno już o sobie słyszałam. 😉

Wydajesz się być osobą silną. Sporo pracy kosztowało cię, by być taką przez cały czas w programie. Co dawało ci siłę?

Nic. Nie potrzebuję wsparcia. W programie doskonale się bawiłam – powstało perpetuum mobile.

Na co dzień  zarządzasz firmą informatyczną. Gotowanie to pasja?

Gotować zaczęłam dość wcześnie – jeszcze w szkole podstawowej i niestety na bazie nieprzyjemnych wydarzeń w mojej rodzinie – ktoś musiał żywić familię.  W  sumie nie zorientowałam się chyba, kiedy obowiązek zamienił się w przyjemność, a przyjemność w mega relaksujące zajęcie.

Podróże z młodości po świecie miały podłoże kulinarne?

Nadal dużo podróżuję – wcześniej jeździliśmy rodzinnie, teraz jeżdżę dużo służbowo i jak mam czas to prywatnie – i w sumie z każdego wyjazdu staram się przywieźć coś smacznego  – odtwarzam poznane potrawy – często dopytuję tambylców o technikę czy składniki.

Co ostatnio przywiozłaś?

Pudło owoców z Wietnamu – głównie na zamówienie dzieci i korę cynamonu – wielki worek za 10 pln.

Kucharz to magik. Łączysz składniki i zawsze wiesz, co z nich wyjdzie czy eksperymentujesz?

Mniej więcej wiem, czego się spodziewać jak mieszam w garnku. 😉 Żeby było śmieszniej – bardzo rzadko próbuję w trakcie gotowania. Rzadko piekę czy gotuję z przepisów tak trzymając się zasad – raczej operuję proporcjami i z grubsza niezbędnymi składnikami.

Kto jest Twoim idolem w kuchni?

Brak idoli – pozbawiona jestem ambicji całkowicie – więc nie mam wzorców.

Jak nauczyłaś się gotować?

Na początku gotowałam z kartki – mama mi zostawiała kartę  z przepisem krok po kroku w punktach. A potem jakoś poszło samo.

Ulubiona potrawa?

Wszystko jest pyszne, poza cynaderkami  i rybą po grecku.

Masz jakiś sposób na łączenie smaków? Czym się kierujesz?

Nie wiem czym. Intuicją? Jakąś magiczną umiejętnością wyobrażenia sobie efektu?

Masz w swoim dorobku własne potrawy? Jak powstały?

Mam pewnie – nie żebym wyważała otwarte drzwi – to raczej własne wariacje czy kompozycje smakowe,  ale i tak nie jestem przekonana, że ktoś tego przede mną nie wymyślił.

Podasz  przepis na jakąś wariację?

Heh, najbardziej spektakularna wariacja to chyba moja finałowa wątróbka, która powstała,  jak zwykle przypadkiem. Przepis jest do znalezienia na moim instagramie i facebooku.

Gotowanie to nie tylko wykwintne dania, ale brudne gary, gorąc. Lubisz to wszystko też?

Te brudne gary to nieodłączna część – tu mam akurat lekkiego hopla – sprzątam na bieżąco w trakcie gotowania i zawsze muszę mieć pusty zlew…

Czym jest dla Ciebie gotowanie?

Sposobem na relaks, przyjemnością – lubię żywić ludzi.

Masz jakieś motto życiowe?

Nie mam oczywiście.

Planujesz zmienić pracę w biurze na restaurację?

Nie sądzę, ale się nie zarzekam.

Magda Waś:  Jej pasją jest gotowanie i podróżowanie, zwiedziła już pół świata i ciągle ma apetyt na więcej. Na co dzień jest dyrektorem zarządzającym w firmie informatycznej. 

Zapraszam do współpracy. Piszę teksty, robię wywiady. Więcej o mnie tutaj. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s